Mázas cserépedényben készült sült oldalas
Sült oldalas mázas cserépedényben
A cserépedények többségében az ételeinket külön zsiradék hozzáadása nélkül párolhatjuk, főzhetjük vagy süthetjük meg. Többféle cserépedény létezik, mint pl. a belül mázas, kívül-belül mázas és a natúr. Típustól függően kell használni őket azt, amelyik nem kívül-belül mázas általában be kell áztatni használat előtt. Kivétel nélkül minden cserépedényt az első használatkor be kell avatni, ami azt jelenti, hogy az elsőként elkészült ételt ki kell dobni, nem szabad elfogyasztani. Ha vízben megáztatjuk a cserépedényünket, akkor a pórusaiból a hő hatására kiáramló gőz puhítja meg a belerakott nyersanyagunkat. A cserépedényben készült ételek íze a leg ízletesebb, zamatosabb és egészségesebbek, hiszen a hosszú párolási-sütési folyamat alatt jól összeérnek az ízek. A tál tetejét lehetőleg ne nyitogassuk, hogy a gőz bent maradjon, ettől fog megpuhulni az étkünk. Nyílt lángon általában ezeket nem szabad használni, mert elrepednek. Én, ha a gáztűzhelyen készítek benne ételt, akkor vaslapot rakok a tűzhelyemre, hogy egyenletes legyen a hő eloszlása.
Általában ezek az edények és dísztárgyak mind egyedi, kézzel készített termékek. A hosszasan elkészített finom étel egy páratlan étkészletben tálalva nemcsak ízével, hanem látványával is magával ragadja az asztalnál ülőket!
hús: oldalas, tarja, csirke comb, csirke szárny, pulyka comb, hal… amit épp szeretnénk elkészíteni ízlésünknek megfelelően.
Hozzávalók:
kb. 1- 2 kg 0,5 kg gomba
0,5 kg sárga répa
2-3 db hagyma
3-5 db burgonya
1-2 evőkanál olíva olaj
Fűszerek: himalája só, bors, ételízesítő, petrezselyem, metélő hagyma, édes kömény, rozmaring, mustármag…. stb. és amit még izgalmasnak találunk.
Kiegészíthető: karalábé, spárga, paradicsom, paprika, zöldbab, cukkini, borsó …. stb.
Elkészítése: a megtisztított húst és zöldségeket helyezzük a cserépedényünkbe és fűszerezzük be, én itt szoktam össze keverni kézzel, majd öntsünk rá 1-2 ek. olíva olajat. Rakjuk rá a cserépedény tetejét és helyezzük a be a sütőnkbe, ami még nincs előmelegítve! Majd kb. 1,5-2 óra múlva nézzük meg, de vigyázzunk, mert nagyon meleg, ha szükséges forgassuk át az ételünket, ha nem tegyük rá vissza a tetejét és süssük tovább, ha elég puha a hús, akkor én már nem szoktam a tetejét ráhelyezni csak vissza rakom a sütőbe kb. 5- 10 perce hogy piruljon. Ha szárnyas húst készítünk, az kb. 2 óra alatt van kész, de ha sertés vagy más egyéb húst, akkor azoknak hosszabb az elkészülési idejük.
Természetesen, ha zöldségek nélkül szeretnénk húst sütni benne, azt is megtehetjük bármilyen hússal, akkor csak fűszerezni kell és süthető is.
Köretként bármit tálalhatunk mellé: burgonyát, rizst, salátákat…. vagy ha épp friss pékárut szeretnénk, akkor azzal is kiváló lesz.