2019.Április

Étkészletek régen, és ma

Ma a piacon nagyon sok féle étkészlet elérhető, értem ezt mintázottságban, színben, anyagban, darabban, formában, és sorolhatnék még rengeteg jellemzőt, ami alapján tudunk étkészletet választani, bőséges a lehetőségek tárháza.

Amivel kezdeném, inkább az alap étkészletekkel, amelyekkel nagy átlagban mindenki találkozott már vendégségben, a családban, vendéglátó helyken.

Általában a hagyományos étkészletek fehér színűek, és a biztosra menőek is ezeket az egyszerűbb étkészleteket választják, melyek kerek tányérral készültek. Ezek az étkészletek ha anyagát nézzük megtalálhatóak üveg, kerámia, porcelán alapanyagokból.

Az üveg étkészletek is kaphatóak mintázva, és színesítve is, ugyancsak mint a kerámia étkészletek. A keramikusok keze által, ha szűkebb piacot nézzük, nagyon sok míves étkészlettel találkozhatunk ha máshol nem, vásárokon biztosan. Sajátos kézjegyekkel, tájjelegenként más-más motívummal, színekkel, formákkal. A nagyobb kínálatban kapható kerámia étkészletek már nem ennyire részletgazdagok, de még mindíg impozáns látványt nyújtanak egy szép terítéken. A mai gépesített iparnak meg lett az előnye, hogy mára már géppel készített egyszerűbb mintázottsággal, de megtalálhatóak újabb, trendibb kerámia étkészletek, amelyekkel akár nyárra emlékeztető, akár téliesebb, ünnepi étkészleteket is találhatunk ma a piacon. 

A porcelán étkészletek a hazai manufaktúráknak köszönhetően ma is a köztudatban vannak, de nem terítünk velük nap mint nap. Értékük miatt, itt említhetem az eszmei, és a tárgyi értéküket is, de a mindennapi terítékünk alap étkészlet darabja ennél sokkal egyszerűbb. Az egyszerűségéből adódóan, ettől függetlenül nem kelt az étkészlet olcsó, semleges megjelenést. Nagyon sok kerámia étkészlet pont ettől az egyszerű feherséggel, saját magában mintázottságával teszi a terítékünket olyan ünnepivé. 

Ha a trendiséget, egyediséget, ünnepiességet keressük az étkészletek sokaságában, azt hiszem van kínálat, amiből válogathatunk kedvünkre. Olyan extrákkal vannak mára már ellátva még az étkészletek is, hogy kerek tányéros étkészleteken át, a négyszögletes tányérú étkészleteken át, csepp, kagyló, levél, és még sok minden más formával találkozhatunk. 

Választhatunk színes étkészleteket, a konyhánk, terítőnk színeivel harmonizálót, mintás étkészletet annak megfelelőn milyen évszak van.

Sokan kedvelték régen, és mai is a virágos mintával ellátott étkészleteket. Itt a virágok mintázottsága az apró, vagy a grafikus mintákig minden fellelhető (pipacs, levendula, apró virágok, színes virágok), a lényeg, hogy virágos étkészlet legyen.

A legújabb mai design a levél, vagy mondhatjuk trendiesen JUNGLE minta, ami talán a nyár, de szerintem az idei év nagy sláger étkészlete lehet. Ennek az étkészletnek tényleg impozáns megjelenése van, és kerámia étkészlet, már-már hihetnénk azt is hogy egy keramikus készítette annyira gusztusos látványt nyújt egy terítéken. Érdemes szétnézni a piacon, mert találhatunk még ezen kívül is jó étkészleteket,pl. minden színben csíkos étkészleteket, olyat is mamelynek minden tányérja egy terítéken belül harmonizál egymással......

Tehát alternatívák, lehetőségek adottak, csak meg kell találnunk számunkra a megfelelőt, jó válogatást !

 

 

Melyek azok az alapvető sütési, főzési kellékek, amelyek nélkül semmit nem fogunk tudn elkészíteni egy jó konyhában?

Mindenféleképpen kell:

Csirkesaslik szalonnával, és paprikással

  • Kezdjük a hús előkészítésével. Vágjuk félbe a csirkemell filéket keresztbe, hogy kapjunk vékony szeleteket. Majd ezeket hosszában még egyszer félbe, hogy vékonyabb csíkokat kapjunk.
  • Morzsoljuk szét a Knorr kockát egy kis olajjal. Adjuk hozzá a paprikát, az oregánót és a finomra vágott petrezselyem zöldet.
  • Pácoljuk be ezzel a csirke mell darabokat és tegyük félre a a hűtőbe 20 percre.
  • Csöpögtessük le a paprika szeleteket, majd vágjuk őket csíkokra.
  • Egyenesítsük ki a bepácolt csirkemell darabokat, majd fektessük rájuk a paprikákat és a sonka szeleteket. Majd tekerjük fel őket.
  • Húzzunk föl 3 darab roládot egy-egy nyársra.
  • Majd süssük meg a nyársakat oldalanként 5-6 perc alatt.

Hozzávalók

csirkemell filé 4 darab
Knorr Tyúkhúsleveskocka 1 darab
pármai sonka 10 szelet
édes fűszerpaprika 1 evőkanál
marinált paprika 1 doboz
petrezselyem zöld 1 csokor
szárított oregánó 1 evőkanál
olaj 0.5 pohár

Pyrex hőálló edények története

Pyrex tartós és megfizethető üvegáru, a mai napig is a leggyakrabban használják sütéshez. A Pyrexet 1913-ban találták fel, amikor Bessie Littlejohn kérte férjét,aki alelnök volt a Corning Glass Worksnél, hogy hozzon haza valamit a gyárból, amit fel lehetne használni mint sütőbe tehető edényeket. Ez ihlette meg. A vállalat tudósai elkezdtek fejleszteni egy sor új konyhai edényt. Két évvel később, Corning Glass Works megjelent egy teljesen új sorozat pohár, és sütési termékkel. Pyrex termékeket továbbra is értékesítik mai napig az üzletek. 

Rakott burgonya elkészítése, Pyrex hőálló edényben

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Felhevített olajon pirítsd meg a felaprított hagymát és a paprikát. A burgonyát hámozd meg, szeleteld fel, egyharmadát rakd le enyhén kivajazott, lapos hőálló edénybe, majd fedd be a hagymás-paprikás keverék felével.

Erre jöhet még egy réteg burgonya, majd a keverék másik fele. A tetejére burgonya kerüljön. Ezt hintsd meg a reszelt sajttal. A megsózott, borsozott tejet keverd össze a szerecsendióval, majd öntsd a rakott burgonyára. A sütő felső részében süsd, amíg a burgonya puha nem lesz, és a tej nagy részét magába nem szívja, illetve a teteje aranybarnává nem válik.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 közepes hagyma
  • 2 közepes paprika
  • 1 kg burgonya
  • 20 dkg érett Cheddar sajt
  • 5 dl tej
  • fél kávéskanál só
  • frissen őrölt bors
  • fél kávéskanál őrölt szerecsendió

 

Íme az ünnepi teríték

Ebben a rohanó világban sokan elhanyagolják, nem is figyelnek az étkezéseik körülményeire, az otthoni kis röpke ebédeknél, vacsoráknál úgy vannak vele, hogy "csak maguknak terítenek", fölösleges ünnepiessé tenni az asztalt, elég csak egy kaná,l és egy konyharuha.
Legtöbben olyankor vannak bajban, amikor a rokonok, barátok egy-egy ünnepi ebédre,  vacsorára meglátogatják őket. Melyik oldalra kerül a szalvéta és melyikre a kés?  Esetleg, ha rokonunk szalagavatóját háznál szeretnénk ünnepelni, az efféle elegánsabb rendezvényekhez is segítséget nyújthat a cikk. Jó tanulmányozát!
Szabályok:
  • Nagyon fontos, hogy a megfelelő méretű terítő kerüljön az asztalra. Próbáljunk olyan választani, amely szélei kb. 20-25 cm-re lógnak le az asztalról. Kör alakú asztalra érdemes kör alakú terítőt vágni. Ha a terítő mégsem méretre szabott, akkor is egyenletes mértékben lógjon le az asztal széléről, vagy azon az oldalon kell ragaszkodni a lelógás egyöntetűségéhez, amely a vendégnek szembetűnőbb. Kis méretű abroszok esetén, többet is felhelyezhetünk az asztalra, csak figyeljünk az egyöntetűségre. Mindig a terítő színe legyen felfelé. A legtöbb vendék hamar kiszúrja a lyukakat is!
  • Az asztalterítők klasszikus alapanyaga a vászon és a pamut. Ezen kívül számos olyan szövetet kínál a kereskedelem, melyek előnyeik révén számos háziasszony és vendéglős tetszését megnyerik, mivel nem gyűrődnek és könnyen tisztíthatók. Az említett anyagok némelyike például olyan szövésű, hogy az alája helyezett bélésanyag szövete áttetszik. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy ugyanazt a terítőt mindig más színben, a szervizzel harmonizálva alkalmazzuk. Elegánsabb, ünnepélyesebb alkalmakkor a fehértől a pasztellszínig terjedő, önmagában mintázott terítőt szokás az asztalra tenni. Gyerekzsúrok, baráti összejövetelek alkalmával azonban nyugodtan használhatunk színes, tarka textíliát, csak arra figyeljünk oda, minden esetben, hogy a terítő harmonizáljon a terítékkel.
Evőeszközök:
  • Egyszerű étkezésnél a teríték egy alaptányérból és jobbra-balra-felül elhelyezett evőeszközök sokaságából áll. A tányér jobb oldalán van a nagykés, élével a tányér felé, mellette a leveseskanál, lapjával lefelé. Bal oldalon közvetlenül a tányér mellett van a nagyvilla, ugyancsak lapjával lefelé. A tányér fölött helyezzük el a kis evőeszközöket, süteményhez, gyümölcshöz, amennyiben arra szükség van: kés jobbról balra, éllel a tányér felé, villa balról jobbra, ágával felfelé, kiskanál jobbról balra, öblös részével fölfelé. Tehát ahogy kézbe vesszük őket.

  • Díszesebb étkezések alkalmával jóval több evőeszköz van az asztalon, de senkinek se kell ilyenkor megijednie. Egyetlen szabályt kell betartani: mindig kintről befelé használjuk az evőeszközöket, ha pedig elfogyott, akkor fentről lefelé.
  • Tányérok:
    Egyforma és a terítő színének megfelelő edényeket, evőeszközöket és poharakat használjunk. A tányérok színe a menüsortól is függ, fontos, hogy az étel jól mutasson benne. A tányérokat úgy helyezzük el, hogy köztük legalább 60-80 cm legyen. A tányérok helyzetének megfelelően helyezzük el a székeket. Az edények elhelyezését a lapos tányérral kezdjük. A kényelmes étkezés úgy kívánja, hogy a tányér ne legyen se beljebb, se kijjebb az asztal szélénél. Ezután jön a levesestányér. Ha előétel is van, a mélytányér alá két lapos tányért tegyünk. A kistányért a teríték bal oldalán helyezzük el. Fűszertartó legalább minden negyedik teríték mellé kerüljön.
  • A poharak elhelyezési módját két szempont határozza meg a terítésnél. Elsődleges, hogy a vendég minden akadályoztatás nélkül kényelmesen tudja fogni a poharát és nagyon fontos, hogy a felszolgáló könnyen, biztonságosan tudjon a pohárba tölteni.Többféle pohárfeltevési változat létezik.
    Általános szabály, hogy a poharak a fogyasztás sorrendjében - jobbról balra haladva - a vendég jobb kezéhez vannak állítva. Első helyen - a kés hegyénél - mindig a vizespohár van, mivel ennek a pohárnak a használata a leggyakoribb. Mellette jobb felé a pezsgőspohár, vagy konyakos pohár van, attól függ, mi van az italrendben. Ezután a vörösboros poharak és fehérboros poharak következnek, s ha az aperitifet is asztal mellett fogyasztják, a legkisebb (pálinkás) pohár zárja a sort. Az aperitifet legtöbb esetben nem az asztalnál, hanem étkezés előtt, egy külön helyiségben fogyasztják el. A felsorolt rend természetesen a kínált italoktól függően sokféleképpen változhat, az aperitif például lehet pálinka helyett koktél, martini is.
 Szalvéta:
  • Ha mindezzel megvagyunk, az asztalkendő, vagyis a szalvéta felrakása következik. Egyszerű étkezésnél, például munkaebédnél használhatunk papírszalvétát, vacsoránál és dísz étkezésnél azonban damasztszalvétával kell terítenünk. A szalvéta mindig a teríték bal oldalán helyezzük el úgy, hogy vagy a zsemletányérra vagy közvetlenül az abroszra tesszük. Bár vannak kivételek.
  • Manapság nagyon elterjedt a legyező, püspöksapka és egyéb formákra hajtogatott szalvéták készítése. Ha ilyen hajtogatott szalvétát helyezünk fel, és lapostányérral terítünk, arra is rátehetjük a szalvétát, bár ezt sok vendég nem szereti. Abban az esetben azonban, ha a tányér díszes kivitelű, semmi esetre se alkalmazzuk az előbbi módszert. Színvonalas éttermekben igen szép és célszerű fa-, fém-, vagy csontgyűrűbe fogni a szalvétát, s azt az evőeszköz és zsemletányér közé tenni úgy, hogy az szimmetrikus legyen a terítékkel.
Webáruház készítés