Tárcsán sült finomságok

Hogyan süssünk tárcsán

A tárcsa

A tárcsás hús  egy mezőgazdasági tárcsából továbbfejlesztett sütőtálon készül. Legegyszerűbb használt tárcsával, de természetesen új tárcsa is átalakítható a célra. A gond inkább a beszerzése lehet. Próbálkozhatunk vidéki ismerősöknél, mezőgazdasági telephelyeken, gazdaboltokban, vásárokon, de komplett szettként interneten is megtalálható a tárcsa, igaz utóbbi elég költséges.

A borontárcsa közepén van egy lyuk, amely beheggesztésre kerül. Ha van festék a tárcsán leégetik, felcsiszolják, továbbá kiegészül a tárcsa két fogantyúval és lábakkal, amelyekkel a tűz fölé állítható (más változatok is léteznek, pl. gázos, láncos állvánnyal, grillrácsra helyezett, stb.). Ilyen formában a tárcsa leginkább egy wokra emlékeztet, csak laposabb, átmérője kb. 60 cm.

Sütés tárcsán

Sokféle étel és sokféleképpen készíthető tárcsán. Süthetünk rajta szalonnát, virslit, kolbászt, pácolt húsokat (csirkeszárny, csirkecomb, tarja), nyársakat és aprított zöldségeket. Ideális ezek kombinációja, így egyszerre köret is készíthető a húsok mellé, de akár egytálétel is. Arra kell alapvetően ügyelni a tárcsás sütés során, hogy a tűz megfelelő hőmérsékletű legyen, forgassuk a sütnivalókat, és addig süssük, amíg szükséges (illetve olyanra, amilyennek szeretjük). Némi rutint azért igényel, hogy a hús piruljon, de süljön is át.

A tárcsa teljes felületét használhatjuk sütésre. A átforrósodott és kizsírozott tárcsa szélén szépen sül a hús, virsli, nyárs vagy szalonna, míg a közepébe öntött olajban ízletesre sül a köret, amely lehet krumpli, hagymakarika vagy egyéb feldarabolt zöldség. A megfelelő zsiradékról gondoskodhatnak a tárcsa szélén sütött szalonnacsíkok is.

Más változatban fritőzhöz hasonlóan csak olajban is süthetünk húst. Ebben az esetben kb. 1 liternyi olajat öntünk a tárcsába, majd ha kellőképpen felforrósodott, beletesszük a pácolt húst, például csirkeszárnyat.  A csirkeszárny bő olajban sütve kissé hosszadalmas, de kiválóan ropogós lesz.

Tippek:

  • A csirkecombokat érdemes bevagdalni, hogy hamarabb átsüljön.
  • Ha a húst a tárcsa szélén sütjük, a középre öntött vagy ott összegyűlt olajban süssük elő, majd a további sütés során időnként mártogassuk a tárcsa közepén lévő olajba, hogy ne száradjon ki.
  • Kezdhetjük a sütést füstölt szalonna, és kolbász sütésével, így ízletes olajat kapunk a további alapanyagok sütéséhez 
  • Sütés után a tárcsát természetesen alaposan le kell tisztítani (drótkefe) és lekezelni, hogy ne rozsdásodjon meg.
Webáruház készítés